Мобилно меню

4.0588235294118 1 1 1 1 1 Rating 4.06 (17 Votes)
От  24 до 27 май в Бургас се проведе Международен семинар на тема: „Заплаха от Сибир – нови религиозни движения се стремят към българското духовно пространство”.

В него взеха участие известни специалисти в областта на новите религиозни движения от България и чужбина.

Семинарът беше открит на 25 май в залата на храм „Св. Богородица" от г-жа Ралица Костадинова, председател на "Европейски център за проучване на нови религиозни движения". Благословение и поздрав към участниците отправи Сливенският митрополит Иоаникий.
Приветствие към лекторите, организаторите и гостите на семинара поднесе и проф. Иван Желев, директор на Дирекция „Вероизповедания” на Министерския съвет.

В приветствието си той подчерта необходимостта от съществуването и активната дейност на такъв център, който да изучава новите религиозни движения, да предоставя информация за дейността на тоталитарни и деструктивни култове, да оказва съдействие на държавните органи и граждански сдружения. Особен акцент проф. Желев постави на необходимостта от превенция по отношение на религиозните и философски движения от тоталитарен тип, стремящи се към проникване в нашето общество.

В доклада си „Религиозните движения в България” г-жа Милка Христова разгледа в исторически план мисията на евангелисти (вкл. на петдесетни харизматични движения като „Слово на живот”, „Емануил”, „Войни на Христа”, „Икуменическа и апостолическа християнска църква”), обществото „Бялото братство” на Петър Дънов, общество „Добрия Самарянин”, Свидетели на Йехова, Трансцедентална медитация, Международно общество за Кришна съзнание, Обединителна Църква на Муун, на Църква на Иисус Христос на светиите от последните дни, Деца на Бога, Сахаджа Йога. и др. Акцент бе поставен върху опитите на новите религиозни движения от Сибир - Църква на Последния Завет (Висарион) и Анастасия да се привлекат последователи.

Свещеник Александър Новопашин, вицепрезидент на Руската асоциация за изследване на религиите и сектите, Новосибирск, Русия, запозна участниците с възникването на сектата на Анастасия в Сибир (”Новоезическата секта „Анастасия”: история, учение, практика и цел на създаване”) и разкри нейния неоезически и тоталитарен характер.

В доклада си „Сектите и псевдореабилитацията на наркозависимите” отец Александър Новопашин изясни защо сектите привличат наркозависими и даде няколко примера с неопетдесетни секти в Русия. Той подробно изясни как наркозависимите, попадайки в сектата стават жертви на много по-страшна зависимост от наркотичната, а именно - психическата зависимост. Докладът му „Децата и сектите” даде възможност да се разбере защо сектите се ориентират към децата, защо те постоянно правят опити да организират зелени училища, екологически и други инициативи. Бяха изложени и специфични методи на сектите за привличане на деца.

В последния си доклад „Конференция в Брюксел: интернационализация на култовете. Заплаха за правата на човека” свещ. Александър Новопашин изясни защо новите религиозни движения (и в частност тези от Сибир), макар и засега да не са широко разпространени са опасни за обществото във всяка държава и наблегна на методите на привличане и на задържане на членове в тези движения.

Доктор Десислава Пулиева изнесе доклад на тема „Антихристкият образ на сибирската Анастасия” където аргументирано обори  ученията на Анастасия и нейните претенции за истинска изцелителка и изкупителка на света. Подчертано бе, че последователи на Анастасия наскоро се опитаха да основат Българска родна партия и вече закупуват земи в Родопите с цел строеж на екологични селища.
           
Господин Олег Заев (ръководител на информационен център по въпросите на сектантството, Новосибирск) подробно описа възникването, ученията, развитието и домогванията на сектата на Сергей Тороп (Висарион) като показа и богат снимков материал.
           
Дякон Инголф Кристиянсен в своя доклад „Отношение към сектите и деструктивните култове във ФРГ” поднесе данни за броя на сектите в Германия както и за начина на противодействие на държавата (съществуването на комисия по петициите на граждани относно дейността на сектантски общества) срещу сектантските инвазии, както и данни за съществуването на образователните програми в училищата и за превенцията по отношение на сектите.

Дякон Инголф изясни дейността на някои сатанински организации и окултни общества в доклада си „Криминогенни структури в окултната идеология”. Изяснено бе както идеологията и структурата на сатанинските секти и тяхната разрушителна дейност, така и фактът, че някои убийци съзнателно имитират сатанински символи и практики с цел да припишат на Сатана извършените от тях простъпки.

Протопрезвитер Силвестър Янакиев с доклада си „Мимикрията на Църквата на Слънцето” запозна участниците с дейността на това общество (възникнало в Русия), чиито представители, обличайки раса се представят за православни свещеници. Фактът, че обществото „Църква на слънцето” все още почти няма последователи в България не означава, че обществеността не трябва да бъде  предупредена за нейното учение и практики. Лекторът подчерта като особено тревожен фактът, че цел на тази секта са православни християни, гравитиращи около Православното Църква, но не познаващи нейните учения.

           
На 25 май беше дадена пресконференция от учредителите на Европейския център за развитие на новите религиозни движения. Международният семинар завърши с работа по групи и с подписването на открита декларация, адресирана до МВР, Парламента, Дирекцията „Вероизповедания” и медиите в която се изразява тревогата и загрижеността на участниците в конференцията от засилената активност на нови тоталитарни и деструктивни религиозни движения, които се стремят към българското духовно пространство. Бяха посочени критерии за различаването на тоталитарните и деструктивните култове, и бе изразено желание за активно сътрудничество с всички български институции.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/kdkq 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Бог слиза при смирените, както водата се стича от хълмовете към долините.

Св. Тихон от Воронеж