Руснаци, измъкнали се от пагубни секти, разказват историите си

Legion Media
"Методите им за привличане на последователи са много фини и сложни", твърди бивш член на един от култовете.

"Бях на 9 години. Веднъж майка ми се прибра и ми каза, че е била на едно чудесно място. Скоро у дома започнаха да идват хора за "срещи"". Яна Лосовски, която днес е вече на 30 години, все още се опитва да приеме избора на майка си: съзнателно да вкара детето си в религиозна секта.

9-годишното момиченце в началото се радва на внезапната промяна в начина му на живот. "Тогава ми беше интересно да вярвам. Сама поисках да участвам в младежка конференция (организирана от сектата). Учехме редовете на Библията наизуст и печелехме награди. Наричаше се Църквата на обновлението", разказва Лосовски.

Докато расте в душата на момичето започват да се прокрадват съмнения и по-късно тя завинаги скъсва отношения с майка си.

"Казваха, че има само една права вяра. Казваха, че трябва напълно да се посветя на бог, че всичко останало е грях", спомня си Лосовски.

На 15-годишна възраст тя внезапно осъзнава колко е погрешно всичко. В същата година девойката се влюбва за първи път.

Новият ѝ приятел не е в сектата и Лосовски разбира, че любовта с него противоречи на вярванията на фанатичния ѝ вътрешен кръг. Дори и дребните "бели", които момичето си позволявало, вбесявали последователите на култа, включително майка ѝ. Едно невинно хоби – пеене – превърнало детето в безнадежден грешник в очите на фанатиците, които оказвали огромен психологически натиск, за да го накарат да слуша. Самата мисъл да ѝ позволят да излиза с момче от външния свят била лудост.

Известно време Лосовски останала с майка си, но много скоро избухванията и порицанията ѝ станали непоносими и момичето избягало от вкъщи.

Сектите в Русия

В Русия действат хиляди дребни религиозни секти – религиозната свобода в страната е защитена от Конституцията. В много от случаите деструктивните култове се установяват трудно и оказват огромна съпротива, тъй като са отвъд погледа на властите поради незначителния им мащаб и тайнствеността, в която са обгърнати.

Експертите обикновено разграничават няколко масови религиозни движения, които класифицират като деструктивни, тоталитарни секти. Техните дейности в Русия са по-мащабни и са познати и на хората от други страни: Свидетелите на Йехова, Сциентолозите, Харизматичния култ и Международното общество за Кришна-съзнание (ISKCON). Споменават се и някои други известни секти с по-неустановено естество, поради което и класифицирането им е по-трудно.

Въпреки че руското министерство на правосъдието успя да постигне съдебно решение, определящо "Свидетелите на Йехова" като екстремистка организация и забраняващо дейностите ѝ в Русия през април 2017 г., има секти с толкова неясен характер, че за държавата е трудно да им противодейства.

В тази област нерелигиозните култове са пионери: хората вече не могат да са сигурни дали присъстват на мотивационно обучение или на среща на някоя секта. "Двама от приятелите ми се зарибиха по лекциите на Олег Торсунов – самопровъзгласил се "експерт по семейна психология и практики за личностно израстване". Те не мислят, че това е секта, но според мен е така", твърди Олга Йершова от Москва.

Лекциите на Торсунов наистина наподобяват сектантски срещи: зала, пълна с жени, безмълвно слушане на недотам сполучливи речови импровизации, изпълнявани на сцената от един посредствен човек. Видеа на лекциите могат свободно да се намерят в интернет. Зад фасадата на уроците по "личностно израстване" се крие цяла индустрия, която продава всичко – от книги до кедрови ядки, от паста за зъби до захар.

Притокът на клиенти се гарантира от лекциите на Торсунов: мъжът твърди, че е кандидат на медицинските науки, но има подозрителен интерес към астрологията, кармата и прераждането.

"Някои програми за психологическо обучение – уроци по личностно израстване, уроци как да си намериш богат съпруг и др. – могат да бъдат квалифицирани като (деструктивни) култове. В подобни групи има гуру, има известна йерархия и всички останали знаци на тоталитарните секти", твърди Татяна Кудеярова, психолог и автор на книгата "Психологическа рехабилитация на неприспособими членове на деструктивни култове".

"Бомбардиране с любов"

"Никой не набира нови членове открито. Те канят хора на лекции по личностно развитие или психология, индийски културни фестивали. Методите им за набиране на членове са много фини и сложни, те никога не действат направо", казва московчанинът Марк Марцинковски, който е привлечен от ISKCON, когато е на 24 години, и прекарва пет години в култа "Кришна-съзнание".

Експертите предупреждават, че е лесно да се поддадем на харизмата на последователите на култовете, тъй като те винаги са много мили с новодошлите – показват емпатия към уязвимите хора, които обикновено копнеят за подобно отношение. Професионалистите наричат това "бомбардиране с любов" – техника, целяща да се окаже влияние върху човек, демонстрирайки изключително високо ниво на привързаност и обич в самото начало.

Всичко се променя, когато меденият месец за новодошлите свърши. "Карат те да повтаряш мантри по два часа всеки ден. Не те насилват физически, но когато мирогледът ти се промени, започваш да се боиш да не обидиш гуруто, като не се подчиняваш", казва Марцинковски.

Някои от ритуалите, които описва мъжът, са толкова отблъскващи, че е очевидно, че последователите на култа губят способността си да разсъждават нормално: "Гуруто мие краката си в мляко, а после учениците му, дошли в храма, трябва да я изпият – наричат това "нектар", обяснява Марцинковски.

Онези, които са успели да се измъкнат от сектите, говорят с облекчение: успели са да се отърсят от измамните убеждения без сериозни вреди – финансови или психологически. Други, чиито семейства са разделени завинаги заради вярата, не звучат толкова ентусиазирано. На въпрос дали някога се е опитвала да спаси майка си от хватката на сектата, Лосовски отговаря: "Не, исках само да избягам от тях".

Потопете се в загадките и тайнствата на древното православие!

Внимание! Всяко пълно или частично копиране на материали на Russia Beyond без писмено разрешение и директен линк към оригиналната публикация на Russia Beyond, включително от други електронни ресурси, ще се смята за грубо нарушение на Закона за защита на интелектуалната собственост на Руската федерация. Russia Beyond и медийният холдинг RT си запазват правото да реагират на подобни нарушения в различни държави, включително по съдебен ред.

Този уебсайт използва "бисквитки". Кликнете тук , за да разберете повече.

Приемам "бисквитките"